tisdag 27 september 2011

Fotoredigering till LO

Hej på er, idag tänkte jag visa lite enkla tips till att piffa till sina foton. Så inlägget blir ganska långt, hoppas ni orkar ;)
Och det program jag använder heter PhotoScape och är ett gratisprogram som är väldigt lätt att använda.

När man har hämtat hem programmet, installerat det och öppnare det ser det först ut så här, då väljer jag REDIGERARE, högst upp i mitten, med en kamera.


I vänstra kanten kan du navigera dig till det ställe på datorn som du sparar dina foton för att sedan lätt klicka mellan flera olika foton. Välj det foto du vill förbättre genom att klicka på det så det kommer upp på skärmen. Jag valde ett foto från när pappa och jag var i Mexico tidigare i våras.
Och om det blir fel eller du inte blir nöjd så går det alltid att backa med ÅNGRA knappen.
Nu leker vi lite ;)


Jag brukar börja med att beskära fotot, och här visar jag det på ett annat foto som ska vara med på samma LO. De olika arbetssidorna jag bläddrar mellan är dessa fyra -
Hem-Objekt-Beskär-Tools


Och vi börjar på sidan beskär, sen är det bara att sätta musen på önskat ställe, hålla in vänstra knappen på musen och dra så önskat område markeras. Området går att ändra på sedan tills du är nöjd, tryck sedan på knappen BESKÄR.


Sen hoppar vi in på sidan HEM. Där brukar jag börja med att lägga en ram runt kortet. Det finns massor att välja mellan. Klicka på pilen brevid där det står Ingen ram så kommer rullistan upp. Jag jobbar ofta med den som heter Cali 09.


Nu är det dags att förbättra skärpan lite på fotot. Då trycker jag på pilen där det står LJUS, FÄRG för att få upp rullistan och väljer KONTRASTFÖRBÄTTRING. Jag valde här medel men det får man prova sig fram lite, för det går ju att ångra det steg man gjort och testa något nytt :)


Vill man få roliga effecter på sitt kort som tex gammalt och slitet finns massor av roliga verktyg men det bästa är att man testar lite själv annars kommer ni sitta här och läsa till långt in på natten ;)
På knappen FILTER så finns det massor men de jag använder oftast är de tre översta,
FILMEFFEKT, VIGNETTERING och ANTIK FOTO.


Ytterligare en rolig effekt är att man kan skriva sin journeling direkt på fotona om man vill med olika stilar, färger och storlekar. Även lägga till andra saker som stjärnblänk, blommor och mycket mer. Detta gör man inne på sidan OBJEKT.
Välj tex. T för att skriva en text. Skriv i rutan som kommer upp, ändra inställningar och klicka OK, nu kan du flytta runt texten på fotot tills du hittat rätt.


När du är nöjd med fotot så är det dags att spara. Klicka på SPARA längts ner i högra hörnet så kommer denna ruta upp. OBS! Viktigt - om du vill ha kvar orginalbilden så spara som.... eller se till att rutan framför texten "Backa upp orginalfotot till Orginalmappen innan överskrivning så hamnar alla orginal i en mapp.


Hoppas att ni tycker om det här programmet lika mycket som jag och att det var till användning.
Och nu kanske ni vill se vad jag gjorde av mina foton...?
Jag har använt papper från Bo Bunnys Et Cetera och Graphic 45
Flera härliga blommor och de fina metallöven.
Allt finns i webshoppen.
Det ända privata jag använt är bokstäverna och bling bling ;)

Jaha, nu var mitt gästeri slut här hos CountryScrap och jag tackar för mig. Det har var
it jätteroligt att få dela blogg med dessa fantastisk duktiga tjejer och den alltid lika trevliga Susanne som jag haft min kontakt med. :)
Men besök mig gärna i min blogg.
Stor kram på er!

4 kommentarer:

Stephi sa...

först och främst vilken snygg Lo du gjort, du är himla duktig Kattis!! Tråkigt att din tid är slut nu...
Sedan vilket bra inlägg om redigering. Jag är inte nöjd med photoshop så detta ska jag absolut prova på.

Susy sa...

Ursnygg LO och tusen tack för denna visning, ska kolla in den närmare sen! TACK!

KRAM SUSY

Pysselfröken sa...

Jättefin LO!

Anette sa...

Vilken fin LO och tack för tipsen!